Samsung heeft zijn winst in het eerste kwartaal van dit jaar flink zien stijgen. Het Zuid-Koreaanse bedrijf verdiende de eerste drie maanden van dit jaar onder de streep 15,6 biljoen Koreaanse won (12 miljard euro).

Dat is een stijging van 58 procent vergeleken met een jaar eerder. De winst viel hoger uit dan analisten hadden voorspeld.

De winststijging is met name terug te voeren op een sterke vraag naar geheugenchips. Bij de verkoop van schermen gingen de zaken minder goed, onder meer door tegenvallende verkopen van de iPhone X.

De omzet klom met 19 procent tot 60 biljoen won (46 miljard euro), wat iets minder is dan verwacht. Samsung zal later met meer gedetailleerde resultaten komen, waaronder nettocijfers en prestaties van de afzonderlijke afdelingen van het Zuid-Koreaanse bedrijf.

Samsung profiteert van de aanhoudend sterke vraag naar chips voor bijvoorbeeld smartphones en computerservers. De productie van geheugenchips vormt de belangrijkste winstmotor voor het concern, dat onder meer ook smartphones, tablets en huishoudelijke elektronica maakt.