Komende zomer vertrekken toch meer vluchten vanaf Schiphol naar onder meer vakantiebestemmingen. Dat is de uitkomst van een kort geding tussen de luchthaven en reisorganisaties TUI, Corendon en easyJet.

Deze bedrijven vonden dat Schiphol de ongeveer tweeduizend vluchten die zijn overgebleven van afgelopen winterperiode naar de zomer moest overhevelen. De rechter gaf de ondernemingen gelijk.

Eerder overleg tussen luchthaven en maatschappijen leidde niet tot overeenstemming. Schiphol besloot vervolgens op eigen houtje de zogeheten slots niet over te hevelen.

Problemen

De luchthaven liet weten dat de extra drukte in de toch al drukke zomermaanden mogelijk voor operationele problemen zou zorgen.

De rechter vond deze onderbouwing te mager en eist intrekking van het voorstel. De extra vluchten worden nu zo snel als mogelijk toegewezen.

Vakantieperiode

Schiphol respecteert de uitspraak van de rechter en zal de capaciteit beschikbaar stellen. ''We zullen alles op alles zetten om de vluchten zo goed mogelijk te accommoderen in de drukke vakantieperiode", aldus de luchthaven in een verklaring.

De drie luchtvaartmaatschappijen zijn blij dat ze de rechter aan hun zijde weten. Volgens easyJet was de uitspraak als verwacht.

Complex

Topman Steven van der Heijden van Corendon erkent dat de slotproblematiek op Schiphol zeer complex is. ''Maar slots zijn een schaars goed. Daarom is het zaak dat ze wel allemaal beschikbaar worden voor alle partijen", zei hij.

Hij verwacht dat Corendon een ''fair share" krijgt van de extra vluchten. Dat zorgt er volgens hem ook voor dat de rekensommen voor komende zomer kloppen en vluchten niet hoeven te worden verplaatst.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten. Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!