AMSTERDAM - Na een veelbelovend begin met bescheiden winst aan het begin van de handelsdag zijn woensdag in de loop van de ochtend de beurskoersen weer ingezakt. "Alsof de harde werkelijkheid pas in de loop van de ochtend doordrong tot beleggers", zei een analist.


Bekijk video

Die harde werkelijkheid bestaat uit onder meer de financiële problemen bij de Franse mediareus Vivendi, een lagere omzetverwachting van de Amerikaanse chipproducent AMD en de boekhoudkundige correctie bij bank/verzekeraar ING. "De angst over uit de Verenigde Staten overwaaiende boekhoudschandalen neemt in Europa duidelijk toe", constateerde een marktdeskundige.

De AEX, de belangrijkste graadmeter van de beurs in Amsterdam, begon positief maar gleed in de loop van de ochtend 11 punten of ,6 procent onderuit naar een koers van 409,97. Parijs, Londen en Frankfurt hielden hun aanvankelijke winsten ook niet vast.

Ahold, dat dinsdag al een douw kreeg wegens mogelijke financiële problemen in Argentinië, hoorde woensdag dat kredietbeoordelaar Moody's het concern daardoor afwaardeerde. Dat duwde de koers met ,5 procent omlaag naar 17,92 euro.

ING moest 4,8 procent achteruit naar 23,12 euro wegens een correctie die de Amerikaanse beurswaakhond SEC in de boeken liet aanbrengen. Volgens de Amerikaanse boekhoudregels diende de bankverzekeraar een verlies van 630 miljoen euro niet van het vermogen af te trekken maar van de winst- en verliesrekening.

ASML kreeg ook al een lagere waardering. Deze kwam van Morgan Stanley dat vreest dat de chipmachinefabrikant de winstverwachtingen niet kan waarmaken. Beleggers deden hun aandelen in het Veldhovense bedrijf in de verkoop en brachten de koers daarmee 3,3 procent naar 13,65 euro terug.

De weinige fondsen in de AEX die zwarte cijfers lieten zien waren zoals verwacht defensieve waarden. Bierconcern Heineken won ,8 procent op 44,30, het gestaag stijgende DSM 1,5 procent op ,48, Buhrmann 0,4 procent op 9,50 en Akzo Nobel een kwart procent op 45,91 euro. Automatiseerder en jojo-fonds Getronics stond ook weer eens aan de winnende kant met een plus van 1,2 procent op 1,69 euro.

Vivendi

Vivendi Universal, de aanstichter van de vrees voor Europese boekhoudschandalen, herstelde zich aanvankelijk van de koersval van ,5 procent op dinsdag. Maar aan het eind van de ochtend stond de koers op de beurs in Parijs alweer bijna 5 procent lager.

Nog erger was het gesteld met Alcatel, de Franse fabrikant van telecomapparatuur. Er gingen geruchten dat de kredietwaardigheid van het bedrijf wordt verlaagd tot een 'junkstatus'. Beleggers besloten het aandeel massaal te verkopen. De handel werd even opgeschort, na hervatting duikelde de koers 18 procent.

Euro

De euro noteerde rond het middaguur een koers van 0,9795 dollar tegen 0,9780 eerder op de ochtend. In pond sterling ging de euro van 0,6415 naar 0,6420 pond.