Fiat Chrysler brengt zijn auto-onderdelentak Magneti Marelli naar de beurs. Er waren al langer geruchten dat het onderdeel op eigen benen zou komen te staan of in de etalage zou worden gezet.

De afsplitsing moet volgens het Italiaans-Amerikaanse autoconcern begin volgend jaar afgerond zijn. Magneti Marelli krijgt dan een eigen notering aan de beurs van Milaan. Aandeelhouders van Fiat Chrysler krijgen een evenredig belang in het nieuwe bedrijf.

Magneti Marelli maakt onder meer autolampen, versnellingsbakken, uitlaatsystemen en auto-elektronica. Het in 1919 in Italië opgerichte bedrijf was in 2016 goed voor een omzet van 7,9 miljard euro en telt wereldwijd ongeveer 43.000 werknemers.

De autofabrikant had eerder al gezegd opties voor het bedrijfsonderdeel te onderzoeken. Magneti Marelli werd toen gewaardeerd op ongeveer 5 miljard euro.

De afsplitsing moet ervoor zorgen dat het autoconcern zich meer kan toeleggen op het maken van massaproductievoertuigen. Fiat Chrysler stelt verder dat de stap Magneti Marelli meer bewegingsruimte geeft om te groeien.

Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung voerde eerder gesprekken over een gedeeltelijke of volledige overname van Magneti Marelli. Maar het bedrijf zag uiteindelijk toch van een overname af.