UTRECHT - De huizenprijzen stijgen dit jaar met gemiddeld 2 procent. Dat zeggen economen van de Rabobank in een maandag verschenen kwartaalbericht over de woningmarkt. "De nieuwbouwproductie is nog altijd onvoldoende. Hierdoor blijft de structurele krapte op de woningmarkt jaarlijks toenemen wat de huizenprijzen opstuwt."

Daarnaast is de rente nog altijd "ongekend laag", ondanks een verwachte lichte stijging in 2005, aldus de Rabobank. Hoewel de economie een gematigde ontwikkeling laat zien, stijgen de huizenprijzen nog altijd harder dan de inflatie en is het aantal verkooptransacties stabiel.

Zorgwekkende signalen

Volgens de economen zijn de langere periode dat een huis te koop staat, het grote woningaanbod en het oplopende aantal gedwongen huizenverkopen zorgwekkende signalen. Toch zien zij geen reden voor een al te groot pessimisme, omdat een dergelijk beeld niet ongebruikelijk is na een economische recessie.

De Rabobank voorziet in de loop van 2005 een versnelling van de economische groei. "Deze zal de komende kwartalen voor de woningmarkt steeds meer van een remmende factor omslaan naar een ondersteunende", aldus de bank.

ABN Amro liet vorige week juist weten dat de woningprijzen zowel dit jaar als volgend jaar onder druk zullen staan. Huizenbezitters moeten volgens de bank in beide jaren rekening houden met een gemiddelde prijsdaling van 2 tot 4 procent. Vooral eengezinswoningen zullen hierdoor worden getroffen. De ABN-economen gaan uit van een daling omdat de hypotheekrente zal oplopen terwijl de koopkracht van gezinnen afneemt.