Bijna de helft van de Nederlanders is in 2016, bij een afstand korter dan 1 kilometer, lopend naar het werk gegaan. In totaal, dus bij alle afstanden, ging 4 procent te voet naar het werk.

Dit komt neer op 114 miljoen reizen die geheel te voet zijn afgelegd, meldt het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) donderdag in het kader van de Wandel naar je Werk-dag.

De overige reizigers gingen met de fiets en de auto, respectievelijk 25 en 60 procent. Binnen een afstand van 1 kilometer ging 40 procent op de fiets en 9 procent met de auto.

Niet alleen wandelingen van en naar het werk zijn meegerekend. Ook verplaatsingen van een winkel naar het werk, van een lunchafspraak terug naar het werk of verplaatsingen tussen verschillende werklocaties tellen mee.

Fiets

Op afstanden tussen 1 en 3,7 kilometer wordt vooral gefietst: in zes op de tien gevallen wordt voor de fiets gekozen. Bij een kwart van de gevallen wordt de auto gepakt. En 7 procent van de verplaatsingen wordt helemaal te voet gedaan.

Bij grotere afstanden wordt in minder dan 1 procent van de gevallen gelopen. Als de afstand langer dan 15 killometer is, wordt in 80 procent van de gevallen de auto genomen. Een op de tien verplaatsingen gaat bij deze afstanden per trein.

Recreatief

Verplaatsingen die volledig te voet worden afgelegd, hebben een afstand van gemiddeld 1,5 kilometer. Van alle verplaatsingen wordt bijna een op de vijf helemaal lopend afgelegd.

Vooral bij activiteiten zoals winkelen en recreatieve uitstapjes, zoals het uitlaten van de hond of een boswandeling wordt gelopen. Bij wandelingen voor recreatieve doeleinden wordt gemiddeld 2,7 kilometer gelopen.

Voor de wandelingen naar het werk leggen reizigers minder lange afstanden af. Het gemiddelde ligt op iets minder dan 1,2 kilometer.