De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat de VS niet in een handelsoorlog met China is verwikkeld. Hij deed zijn uitspraak nadat China woensdagochtend nieuwe importheffingen op Amerikaanse goederen had aangekondigd.

''We zijn niet in een handelsoorlog met China verwikkeld, die oorlog is jaren geleden al verloren door de dwaze of incompetente mensen die de VS hebben vertegenwoordigd'', aldus Trump op Twitter.

De Amerikaanse handelsminister Wilbur Ross zei dat de Chinese reactie op de Amerikaanse heffingen geen verrassing was en redelijk in verhouding staat met de stappen van de VS.

Ross verklaarde verder dat als het tot een handelsoorlog komt, de VS niet de verliezer zal zijn. Mogelijk komen er onderhandelingen, maar een tijdspad daarvoor is volgens hem niet te geven.

Sojabonen

Het Chinese ministerie van Financiën meldde woensdag dat China een importtarief van 25 procent op 106 Amerikaanse producten zal invoeren.

Voor de export van onder meer Amerikaanse sojabonen, auto's, chemicaliën, vliegtuigen en maïsproducten naar China moet dan een extra heffing worden betaald.

De heffing zal ook gelden voor producten zoals whiskey, sigaren, tabak, sinaasappelsap, katoen, sommige soorten rundvlees en producten van plastic.

50 miljard

De 106 Amerikaanse producten die extra worden belast, hadden vorig jaar volgens het Chinese ministerie van Handel een totale handelswaarde van 50 miljard dollar. Het is nog niet duidelijk vanaf wanneer de tarieven zullen gaan gelden. Dit wordt later bekendgemaakt.

De maatregel is een reactie op de importtarieven voor dertienhonderd Chinese producten die de VS onlangs heeft aangekondigd.

China vindt dat deze heffingen in strijd zijn met de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De Chinese regering spant bij de organisatie een zaak aan.

Hightechproducten

De VS kondigde eerder aan met name Chinese hightechproducten extra te belasten. De heffing geldt onder meer voor halfgeleiders, pacemakers, protheses en grondstoffen voor medicijnen zoals insuline en antidepressiva.

Ook deze producten hebben een waarde van zo'n 50 miljard dollar. Met de heffingen wil Trump de in zijn ogen oneerlijke handelspraktijken van China aanpakken. Hij beschuldigt Chinese bedrijven van diefstal van intellectueel eigendom van Amerikaanse ondernemingen.

Als reactie op de Amerikaanse heffingen op staal en aluminium heeft China al heffingen op 128 Amerikaanse importgoederen aangekondigd. Dit treft onder meer exporteurs van varkensvlees en wijn.