AMSTERDAM - Philips overweegt een voorziening te treffen voor zijn belang in het geplaagde Franse mediaconcern Vivendi, dat dit jaar op de beurs extreem in waarde is gedaald. Dit heeft een woordvoerder van het elektronicaconcern woensdag gezegd.

Philips overweegt voorziening voor Vivendi-belang "We bekijken de situatie van dag tot dag en dit zou kunnen leiden tot een voorziening", aldus de zegsman. Het belang van 3,5 procent, dat Philips heeft overgehouden aan de verkoop van Polygram aan de huidige Vivendi-dochter Seagram, staat voor 2,3 miljard euro in de boeken. Nu zijn de 38,3 miljoen aandelen nog maar 690 miljoen euro waard.

Philips heeft tot 16 juli, wanneer de tweedekwartaalcijfers worden gepubliceerd, de tijd om een eventuele voorziening aan te kondigen. Het concern is volgens Amerikaanse boekhoudregels verplicht om van tijd tot tijd naar de waarde van zijn aandelenpakketten te kijken.

Dalende beurswaarde

Vivendi's beurswaarde is sterk gedaald door zorgen over de toekomst van de onderneming. Het concern kampt door grote overnames met een schuldenlast van 34,6 miljard euro. Bovendien rommelt het in de top van Vivendi, waardoor beleggers niet geloven in een snelle oplossing van de problemen. De beurskoers zakte dinsdag 25,5 procent tot het laagste niveau in dertien jaar.

Philips wil geen commentaar geven op de situatie bij Vivendi. Volgens de Philips-woordvoerder is nooit overwogen om de aandelen van de hand te doen. Door de overname van Seagram door Vivendi in 2000 mocht Philips dit doen na 31 maart 2001.