AMSTERDAM - Veel huiseigenaren zijn onvoldoende verzekerd tegen brandschade. De verplichte opstalverzekering, waaruit schade door brand moet worden vergoed, is in veel gevallen te laag berekend. Dat hebben het Verbond van Verzekeraars en Vereniging Eigen Huis maandag gezegd.

Huiseigenaren zijn zelf verantwoordelijk zijn voor de opstalverzekering. Vaak hebben ze de fors gestegen bouwkosten niet in hun premie meegenomen. "Het is de verantwoordelijkheid van de eigenaar om de marktwaarde van het huis bij te houden", zei een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars.

In geval van onderverzekering krijgen de woningbezitters gemiddeld 20 procent van de reparatiekosten niet vergoed, aldus de Vereniging Eigen Huis. Vooral bewoners van appartementen lopen het risico bij brand voor een groot deel van de schade zelf op te moeten opdraaien. Zij krijgen vaak maar de helft van het totale schadebedrag terug.

Volgens het Verbond van Verzekeraars kiezen veel huiseigenaren ervoor hun premie zo laag mogelijk te houden. "Goedkoop is echter duurkoop", zei de woordvoerder. Het Verbond van Verzekeraars en de Vereniging Eigen Huis raden de bezitters aan hun woning zo snel mogelijk opnieuw te laten taxeren.