AMSTERDAM - De Chinese computerfabrikant Lenovo heeft voor 1,35 miljard euro het bedrijfsonderdeel overgenomen van het Amerikaanse IBM, dat verantwoordelijk is voor de productie van personal computers. Lenovo is daarmee de op twee na grootste PC-fabrikant ter wereld. Alleen Dell en Hewlett-Packard zijn nog groter.

Lenovo verwacht na het verwerven van het IBM-onderdeel wereldwijd vier keer zo veel computers te gaan verkopen. Het computerbedrijf is deels in handen van de Chinese staat. Op verzoek van drie Amerikaanse congresleden kwam het Amerikaanse comité voor buitenlandse investeringen eerder dit jaar bijeen om te onderzoeken of de overname de Amerikaanse nationale veiligheid in gevaar zou kunnen brengen. In maart gaf het comité het groene licht.

Lenovo werd in 1984 op initiatief van leden van de Chinese academie van wetenschappen opgericht. Aanvankelijk werkte het bedrijf vanuit een klein landhuis en distribueerde het enkel computeronderdelen van westerse bedrijven als IBM. Vanaf 1990 begon het computers te verkopen onder zijn eigen naam.

IBM concentreert zich de laatste jaren op consulting en de ontwikkeling van software. De meeste productie-eenheden zijn in lagelonenlanden gevestigd. De verkoop van de PC-divisie moet de productiekosten van het concern drukken.