AMSTERDAM - De Nederlandse gulden is te goedkoop ingeruild voor de euro. Volgens directeur H. Brouwer van De Nederlandsche Bank werd de gulden ondergewaardeerd. De koers werd in 1999 bepaald.

"We konden vaststellen dat de gulden 5 tot 10 procent was ondergewaardeerd tegenover de D-mark. Het is altijd heel moeilijk om een evenwichtskoers te bepalen, maar je mag wel zeggen dat de gulden ondergewaardeerd was", zegt Brouwer zaterdag in een interview van Het Parool.

Hij zei dat opwaardering was uitgesloten. "Daar is nooit over gesproken. Het veranderen van een wisselkoers ligt ongelooflijk gevoelig."

Concurrentiepositie

De onderwaardering van de gulden had nogal wat effecten op de economie. Een goedkope gulden trekt vraag aan en versterkt de concurrentiepositie. Er kwam geen revaluatie, maar in plaats daarvan stegen de lonen en de prijzen. Brouwer: "Nu de koers zich niet aanpaste, pasten de prijzen zich aan. Er kwam later wel een ander effect bij: doorschieten. Onze concurrentiepositie verslechterde sterk door te forse loonstijgingen."