Afvalbedrijf Attero krijgt een nieuwe eigenaar. Investeringsmaatschappij Waterland wil de onderneming verkopen aan de investeerders 3i Infrastructure en DWS.

De beoogde aandeelhouders nemen ieder een helft van de aandelen Attero van Waterland over, blijkt vrijdag. De twee zijn investeerders in grote infrastructuurbedrijven, valt op te maken uit hun profiel.

Het kapitaal waarmee het Britse 3i en het Duitse DWS deze investeringen financieren, is overwegend afkomstig van grote beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeringsbedrijven. Het gaat daarbij om een groot aantal Nederlandse pensioenfondsen. Een concrete overnamesom is niet bekendgemaakt.

Attero is de voormalige afvalverwerkingstak van energiebedrijf Essent. Al in 2016 werd druk gespeculeerd over een op handen zijnde verkoop door Waterland.

De investeerder nam het bedrijf een aantal jaren daarvoor voor 170 miljoen euro over van een groep gemeenten en provincies, nadat het onderdeel buiten de verkoop van Essent aan het Duitse RWE was gehouden.

Kaalgeplukt

Vakbonden klaagden eerder dat Attero door Waterland werd kaalgeplukt. De nodige investeringen bleven volgens hen uit.

Ook een eerder reorganisatiebesluit was volgens de bonden onredelijk. Personeel en vakbonden zijn inmiddels ingelicht over de verkoopplannen.

Volgens FNV zal voor het personeel weinig tot niets veranderen. Dat is ook duidelijk zo afgesproken. De ondernemingsraad komt op korte termijn met een advies.

Verder moeten nog de gebruikelijke goedkeuringen worden verkregen. In de loop van dit jaar moet de deal naar verwachting zijn afgerond.

Elektriciteit

Attero verwerkt jaarlijks zo'n 3,5 miljoen ton afval, dat onder meer gebruikt wordt om elektriciteit op te wekken. Het bedrijf telt vijftien fabrieken waar in totaal ongeveer achthonderd mensen werken.

In 2016 was Attero goed voor een slordige 329 miljoen euro aan omzet. Daarop werd een winst van bijna 31 miljoen euro behaald.