Navigatiedienstverlener TomTom heeft naar verluidt Deutsche Bank ingeschakeld om te helpen met een mogelijke verkoop.

Persbureau Reuters meldt op basis van ingewijden dat er zowel gekeken wordt naar een verkoop van het bedrijf als geheel als naar de verkoop van een minderheidsbelang.

TomTom, met een marktwaarde van zo'n 1,7 miljard euro, zou onder meer aan het peilen zijn of er geïnteresseerde partijen zijn in Azië.

De onderneming zou daarbij verschillende strategische opties overwegen. TomTom was niet direct bereikbaar voor een reactie.

Blok

De consumententak van TomTom, die verantwoordelijk is voor onder meer de navigatiekastjes waar het bedrijf groot mee werd, is tegenwoordig een blok aan het been.

Veel minder mensen gebruiken zulke apparaten nog nu smartphones dit ook kunnen. TomTom maakt ook sporthorloges en actiecamera's, maar die producten alleen bieden geen soelaas.

TomTom slaagt er wel beter in geld te verdienen met diensten aan bedrijven en verkoop van technologie aan de autosector. Toch kon dat niet voorkomen dat de omzet het afgelopen jaar met een tiende kromp tot 903 miljoen euro.

Zelfrijdende auto's

Kopers zouden de technologie en kaarten van TomTom kunnen gebruiken in de groeiende sector van zelfrijdende auto's. De afgelopen jaren sloot het bedrijf veel contracten die daarmee samenhangen.

Een moeilijkheid voor eventuele kopers kan wel zijn dat de GPS-gerelateerde diensten van TomTom door toezichthouders worden beschouwd als gevoelig voor de nationale veiligheid in een aantal landen, waaronder de Verenigde Staten. Dat kan betekenen dat een Chinese overname mogelijk lastig is.