KPN verhoogt de diverse beltarieven met 10 tot 17 procent.

Het telecombedrijf heeft dinsdag bekendgemaakt dat de abonnees per 1 augustus meer gaan betalen voor elke keer dat ze bellen en verbinding maken.

Voor de vaste telefonie binnen de eigen regio en voor internetten binnen de regio gaat een starttarief gelden van 4,1 eurocent. Dat is 17 procent hoger dan de huidige 3,5 eurocent. Het inbeltarief buiten de eigen regio en voor een verbinding van een vaste telefoon naar een mobieltje wordt 5 eurocent. Dat is 10 procent meer dan de 4,55 eurocent die KPN-abonnees nu betalen.

Bellen buiten de regio

Bovendien wordt bellen buiten de eigen regio in de zogeheten daluren (van 19.00 uur tot 08.00 uur) en in het weekeinde 10 procent duurder. Momenteel kost dit 1,82 eurocent per minuut en dat wordt in augustus 2 eurocent.

Voordeelnummers

Het bellen met voordeelnummers wordt eveneens aangepast en blijft daardoor 10 procent goedkoper. Verder gaan de aansluitkosten voor een nieuwe gewone telefoonlijn en het snellere ISDN met 5 procent omhoog.

Concurrentie

Volgens een woordvoerder van KPN zijn de tariefsaanpassingen in lijn met een eerder besluit van telecomtoezichthouder Opta. Deze bepaalde eind juni dat het telecombedrijf de tarieven met ingang van 1 juli met maximaal het inflatiepercentage mocht verhogen. Opta heeft daartoe besloten, omdat KPN veel barrières voor concurrentie heeft wegnomen.

"De verhogingen die worden doorgevoerd, moeten gezien worden op het totaal van een telefoonrekening. Dan komen ze ruim onder het inflatieniveau uit," aldus de zegsman.