AMSTERDAM - Het Franse mediaconcern Vivendi hield dinsdag de gemoederen op de Europese effectenbeurzen bezig. Nadat topman Jean-Marie Messier zijn definitieve vertrek aankondigde, doken verhalen in de media op dat het concern met de verkoop van aandelenpakket had gerommeld.

Waar gaat de AEX-index heen? Een
technische analyse

De angst voor Europese boekhoudschandalen kostte het aandeel in Parijs meer dan een kwart van de waarde en zette de rest van Europa dik in de min. Beleggers reageerden tevens op de verliezen op Wall Street van maandag, waar de technologiebeurs Nasdaq op het laagste punt in 5 jaar terecht kwam.

De AEX-index sloot op 420,8, een verlies van 4,1 procent. Parijs deed het nog iets slechter met een min van 4,2 procent. Londen en Frankfurt stonden rond het slot in Amsterdam iet sterker met verliezen van respectievelijk 2,8 en 3,4 procent.

In Nederland leed met name Philips onder het slechte nieuws over Vivendi, omdat het electronicaconcern een belang van ruim 3 procent heeft in het bedrijf. Maar ook de financiële aandelen moesten terug door de angst voor tegenvallers. "De meeste verzekeraars hebben omngetwijfeld ook een stukje Vivendi in de portefeuille", aldus een handelaar.