ZEVENBERGEN - Spar opent binnen nu en drie jaar tussen de 150 en 200 nieuwe buurtsupers. Het levensmiddelenbedrijf richt zich daarbij vooral op kleine dorpen en kernen.

Dat heeft directeur H. ten Have dinsdag gezegd. Spar duikt daarmee in een markt die grotere concerns als Laurus en Ahold juist verlaten. "Samen met de zelfstandige ondernemers werken we de behoeften ter plaatse uit", aldus Ten Have.

Spar Holding is sinds begin dit jaar afgescheiden van het Laurus-concern. Het management van Spar realiseerde de overname met steun van de aangesloten Spar-winkeliers en Sperwer voor naar verluidt een bedrag van rond de 25 miljoen euro.

Bij de organisatie zijn inmiddels ongeveer 275 zelfstandige ondernemers aangesloten. De holding koopt in bij de grootste inkoper in Nederland, SuperUnie. "Verder hebben we een platte organisatie, een uitgekiende formule, uitsluitend zelfstandige ondernemers en zorgen we voor een breed draagvlak", aldus Ten Have. "Zo kunnen we de buurtwinkels een bloeiend bestaan bieden. Het werkt goed. Er zit een flinke groei in."

De winkelformule wordt uitgedacht op het hoofdkantoor in Zevenbergen. Vervolgens werkt Spar die samen met de ondernemers ter plekke uit. "Al naar gelang van de suggesties van de ondernemer die er woont en werkt kan daar bijvoorbeeld een stomerijservice, een fotokopieerapparaat of een schap met fietsspullen bijkomen." De formule is verder gebaseerd op weinig personeel en veel voorverpakt vers.