China is bereid te praten over maatregelen om een handelsoorlog met de Verenigde Staten te voorkomen. Dat valt op te maken uit uitspraken van de Chinese premier Li Keqiang.

Li legde maandag tijdens een conferentie in Peking nadruk op eerder beloofde maatregelen. Daarmee zouden Amerikaanse bedrijven makkelijker toegang moeten krijgen tot de Chinese markt.

Zo zullen buitenlandse en Chinese bedrijven volgens hem gelijk worden behandeld en worden rechten voor intellectueel eigendom worden aangescherpt.

De VS had aangedrongen op toezeggingen van China voor investeringen in Amerikaanse chips en voor toegang tot de Chinese financiële markt. China zou op die terreinen bereid zijn tot concessies. Li spreekt van een ''pragmatische en rationele houding" om nader tot elkaar te komen.

Hoopvol

De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin zei zondag tegen Fox News dat de VS en China spreken over het opheffen van importheffingen. ''We hebben heel productieve gesprekken met hen'', zei hij in een interview. ''Ik heb de voorzichtige hoop dat we een akkoord bereiken.''

Vrijdag werden de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium van kracht die vooral 's werelds grootste staalproducent China zouden raken.

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde daarnaast aan importheffingen van 50 miljard tot 60 miljard dollar te willen heffen op Chinese producten. Als reactie kondigde het land tegenmaatregelen aan ter waarde van 3 miljard dollar.

Handelsoorlog

''We zijn niet bang voor een handelsoorlog'', zei Mnuchin. ''Maar het is niet ons doel. In een onderhandeling moet je bereid zijn om actie te ondernemen.''

Volgens de minister zijn beide landen het eens dat ze de heffingen moeten reduceren en proberen een akkoord te bereiken over wat eerlijke handel volgens hen is.

Beperkt effect

Het effect van de door Trump aangekondigde importheffingen op Chinese producten zou trouwens beperkt blijven, stellen economen van kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P). Zij wijzen erop dat slechts 15 procent van de door China uitgevoerde goederen naar de Verenigde Staten gaat.

De Chinese economie is bovendien niet meer louter op de export gericht, stellen de S&P-specialisten. Veel productie heeft inmiddels de thuismarkt als bestemming, waardoor de Chinese economie toch wel blijft groeien.

De VS diende ook een klacht in bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) over Chinese diefstal van technologie. De Amerikanen willen bovendien investeringen van Chinese bedrijven in strategische industrieën aan banden leggen.