ZAANDAM - De koers van voedingsconcern Ahold is dinsdag stevig onderuit gegleden, ingegeven door problemen in Argentinië. Een ander onderdeel van het Argentijnse Velox-concern dat met Ahold deelneemt in 237 Disco-winkels is in financiële problemen geraakt. Indien de Argentijnse partner failliet zou gaan, wordt Ahold opgezadeld met schulden van ongeveer 496 miljoen dollar.

De Argentijnse centrale bank heeft Banco Velox voor dertig dagen gesloten wegens liquiditeitsproblemen. Deze Banco Velox is een dochter van Grupo Velox. Een andere dochter is Grupo Retail, de partner van Ahold in Disco. Een woordvoerder van Ahold stelde dinsdag dat "onze activiteiten niets te maken hebben met die van de bank". Aan het eind van de ochtend noteerde Ahold een 7,6 procent lagere koers.

"We hebben alleen met de retailpoot te maken. Bovendien is de moederonderneming niet in de problemen", aldus de woorvoerder. Ahold heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar al een voorziening genomen van 214 miljoen euro op de situatie in Argentinië.

Ahold heeft zich garant gesteld voor de schulden om zo haar partner uit te kopen. Onlangs verhoogde het Zaanse concern zijn aandeel in Disco van 56 naar 85 procent.

Overigens gaat het volgens de woordvoerder, ondanks de grote economische problemen in het land, redelijk goed met de supermarkten in Argentinië. Het concern heeft er zijn marktaandeel vergroot, mede door een sociale opstelling. De prijzen zijn wat lager geworden en de reclame is aangepast aan de situatie. "We laten ons sociale gezicht zien", aldus de woordvoerder.