AMSTERDAM - Alle Europese effectenbeurzen bleven dinsdag de hele ochtend in mineur. "Het is weer een zwarte dag", typeerde een analist. De Amsterdamse AEX-index stond tegen het middaguur op een stand van 430,73 punten. Dat is een goede 8 punten (bijna 2 procent) lager dan het slot van een dag eerder. Vooral het aandeel Ahold kreeg het zwaar te verduren.


Bekijk video

Dat heeft te maken met de samenwerking van Ahold en het Argentijnse Grupo Velox. Die laatste bezit een winkelpoot en een bankpoot. De bankpoot verkeert in de problemen. Ahold werkt samen met de retailpoot van Velox in de supermarktketen Disco. "Beleggers reageren daar heftig op", aldus de analist. Het aandeel moest bijna 7 procent terug naar 19,77 euro.

Alleen post- en pakjesbedrijf TPG wist zich bij de fondsen in de plus te voegen. De hele ochtend wisten Hagemeyer (plus 0,6 procent) en Heineken (plus 0,4 procent) het droog te houden. Tegen het eind van de ochtend kwam TPG erbij met een plus van 0,6 procent, waarmee het meteen de sterkste stijger was. Voor deze stijgingen zijn geen duidelijke aanwijzingen. Behalve in het geval van Heineken, die kreeg van de bank een betere waardering.

Ahold

Alle overige AEX-fondsen stonden in de min. Ahold daalde het sterkst, voorafgegaan door diverse technologiefondsen. Die fondsen hadden nog te lijden onder de sterke daling van de Nasdaq maandag. Die beurs zakte met 4,1 procent tot het laagste peil in vijf jaar.

Geen enkele beurs in Europa stond op winst. Londen was aan het eind van de ochtend 1,1 procent lager. Frankfurt had toen 1,8 procent verloren. Hetzelfde gold voor de beurs van Parijs.

In Parijs stond Vivendi onderaan met een koersverlies van bijna procent. De onderneming kreeg een afwaardering door Moody's te verwerken. Hoewel de beleggers blij zijn dat topman Jean-Marie Messier opstapt, blijven er zorgen over hoe Vivendi zijn schulden denkt af te lossen.

France Telecom

France Telecom was in Parijs aanvankelijk een uitzondering met een koersstijging van 6 procent, maar later was de koers 6 procent lager. Maandag steeg het aandeel met 25 procent na - later fout gebleken - informatie dat de Franse overheid het concern weer zou willen nationaliseren.

Niet alleen de technologiefondsen waren lager. Ook de banken moesten het doen met koersdalingen doordat ze forse schade kunnen oplopen door het fraudeschandaal rond het Amerikaanse WorldCom.

Euro

De euro was lager, ondanks de zwakke beurshandel in de Verenigde Staten. De koers stond tegen het middaguur op 0,9805 dollar tegen een slot van 0,9885 op maandag. Verder stond de euro tegenover het pond sterling op 0,6425 na een voorgaand slot van 0,6455.