Het bestuur van zakenbank NIBC krijgt een aanblijfbonus van meer dan 1 miljoen euro per persoon wanneer het concern naar de beurs gaat.

Dit blijkt dinsdag uit de prospectus die de bank heeft gepresenteerd.

Voor de topman ligt een zogeheten retentiebonus klaar van 1,5 miljoen euro. Zijn twee collega's in het bestuur kunnen 1,1 miljoen euro verdienen.

Om kans te maken op dit bedrag moeten ze voor minstens vier jaar bij de bank blijven. Na elk jaar wordt een deel in aandelen uitbetaald. De rest van het personeel krijgt na de beursgang een extra maandsalaris.

In 2017 ontving topman Paulus de Wilt een bedrag van in totaal 960.000 euro. Herman Dijkhuizen en Reinout van Riel kregen beiden 660.000 euro. De retentiebonus is 180 procent van het vaste salaris. Eerder berichtte Het Financieele Dagblad (FD) over de bonussen van het management.

Onlangs bevestigde NIBC dat het bedrijf een beursgang maakt. Eigenaar JC Flowers brengt de bank op 23 maart naar de beurs. NIBC is vooral actief in het verstrekken van leningen aan mkb-bedrijven in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

ING

De bank stelt dinsdag dat de recente commotie rondom ING geen reden was om van de bonussen af te zien. ''Het gaat om een heel ander pakket dan bij ING. Bij ons gaat het om een eenmalige bonus'', zegt een woordvoerder van NIBC.

Bij ING ging het om de verhoging van het vaste salaris van topman Ralph Hamers. ''We snappen alle gevoeligheden, maar het heeft ons niet doen besluiten om de bonus aan te passen'', aldus de woordvoerder.

Onbegrijpelijk

''Het is een totaal verkeerd signaal van NIBC'', zegt vakbondsbestuurder Gerard van Hees van FNV. ''Zeker na de commotie rond de beloning van ING-topman Ralph Hamers is dit onbegrijpelijk. Als je van je werk houdt, is een bonus van dit kaliber buitenproportioneel.''

Ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is kritisch. ''Een aanblijfbonus op zich is niet zo problematisch. Dat is goed voor de continuïteit van de bank na de beursgang'', zegt VEB-directeur Paul Koster. ''Wat wel een probleem is, is dat de bonus niet gekoppeld is aan doelstellingen. Wie zoveel extra krijgt, moet in de toekomst wel echt gaan presteren.'' 

Daarnaast moet de bank waken voor ''scheefgroei'' tussen de beloningen van de top en de rest van het personeel, aldus de VEB.