Bij Nuon verdwijnen de komende jaren 275 banen als gevolg van een eerder aangekondigde reorganisatie bij het Zweedse moederbedrijf Vattenfall.

Een woordvoerster van Nuon kon nog niet zeggen of er gedwongen ontslagen zullen vallen bij het Nederlandse energiebedrijf.

Bij Nuon werken volgens de zegsvrouw 4.200 medewerkers. Bij de aankondiging in september zei Vattenfall dat de reorganisatie op een ''sociaal verantwoorde manier" zal worden aangepakt. Toen was nog niet bekend hoeveel banen er zouden worden geschrapt.

In totaal verdwijnen er in de periode tot 2020 bij Vattenfall vijftienhonderd banen, waarvan verder zeshonderd in Zweden en ongeveer hetzelfde aantal in Duitsland.

Vattenfall wil de kosten structureel met omgerekend zo'n 200 miljoen euro per jaar verlagen om de concurrentie het hoofd te bieden. Ook moet er meer ruimte ontstaan voor investeringen. Het bedrijf telt in totaal ongeveer twintigduizend werknemers in Zweden, Duitsland, Nederland, Denemarken, Finland en het Verenigd Koninkrijk. 

Duurzame energie

Vattenfall is bezig af te stappen van fossiele brandstoffen en wil zich richten op duurzamere vormen van energie. Dat heeft geleid tot de verkoop van sommige bedrijfsonderdelen, waardoor het bedrijf de afgelopen drie jaar kleiner is geworden. Daardoor zijn er nu volgens topman Magnus Hall te veel medewerkers in ondersteunende functies.

"Het feit dat we nu een positief financieel resulaat laten zien,wil niet zeggen dat we op onze lauweren kunnen rusten", zegt Vattenfall-topman Magnus Hall. "Integendeel, we moeten ons continu verbeteren om blijvend winstgevend te zijn en te groeien."