AMSTERDAM - De Stichting Leaseleed is niet van plan zijn rechtszaak tegen Dexia stil te leggen. Het schikkingsvoorstel dat de bank aan leden van de stichting heeft gedaan, leverde onvoldoende respons op om daartoe over te gaan. "Wij gaan gewoon door", zei bestuurder J. Westmeijer van Leaseleed dinsdag.

Leaseleed vertegenwoordigt 450 beleggers die het schip zijn ingegaan met investeringen in effectenlease. Zij willen compensatie voor de verliezen waartoe hun belegging heeft geleid.

Dexia heeft de beleggers voorgesteld de zaak te schikken. Van de beleggers die op het voorstel reageerden, was ruim viervijfde voor een schikking. Dexia gaat daarom die mensen een individueel voorstel doen, buiten de stichting Leaseleed om.

Leaseleed-bestuurder Westmeijer benadrukt echter dat minder dan 60 procent van de leden op het schikkingsvoorstel van Dexia heeft gereageerd. Dat betekent volgens hem dat ruim de helft van de protesterende beleggers niet op het aanbod ingaat.

Leaseleed wil namens de ontevreden beleggers een schadevergoeding loskrijgen via de rechtbank. Recente uitspraken in conflicten over effectenlease geven de stichting vertrouwen dat dat zal lukken, zegt Westmeijer. Inmiddels werkt Leaseleed namens een nieuwe groep beleggers aan een tweede rechtszaak tegen Dexia.

Dexia bood de leden van Leaseleed begin deze maand een schikking aan. De bank zei dat ze de beleggers tegemoet wilde komen omdat hun leaseproduct extra gevoelig bleek voor koersverliezen.