TOKIO - De op twee na grootste autofabrikant van Japan, Honda, heeft in het boekjaar 2004/2005 een nettowinst van 486 miljard yen (3,48 miljard euro) geboekt. Dat betekende een stijging van 4,7 procent ten opzichte van het vorige boekjaar. Het was het vierde achtereenvolgende jaar dat Honda een recordwinst noteerde.

Qua omzet zette Honda voor het vijfde jaar op rij een record neer. Dit keer kwamen de inkomsten uit op 8,65 biljoen yen (61,8 miljard euro), 6 procent meer dan het boekjaar ervoor. De resultaten, die Honda dinsdag bekendmaakte, kwamen tot stand ondanks een waardedaling van de Amerikaanse dollar. Daardoor vielen winst en omzet die het bedrijf naar Japan terugsluisde, lager uit. Tegelijkertijd werden de Honda-auto's in het buitenland duurder. Noord-Amerika was de grootste afzetmarkt van Honda.

Terugval

Voor het lopende boekjaar, dat op 1 april is begonnen, houdt de onderneming rekening met een terugval van de nettowinst tot 450 miljard yen (3,21 miljard euro). Vooral in Azië en dan met name in China verwacht Honda minder winst te boeken. Wel zal de omzet verder toenemen tot 9,3 biljoen yen (66,5 miljard euro).