Google gaat zijn datacenter uitbreiden in de Eemshaven in Groningen. Het bedrijf investeert 500 miljoen in het complex.

Dat bevestigt een woordvoerder van Google donderdag na berichtgeving door RTV Noord.

De 500 miljoen euro komt bij de 950 miljoen euro die het bedrijf al aan het datacenter heeft uitgegeven. Google weet nog niet hoe groot de nieuwe vleugel precies moet worden en wanneer de bouw kan beginnen.

Google speelt met de extra ruimte in op de vraag naar hun diensten. "Elke dag neemt de vraag naar diensten van Google nog toe en onze infrastructuur van datacenters volgt datzelfde ritme." 

Profijt

Volgens minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat is dit een samenwerking waar iedereen in de provincie Groningen van profiteert. 

"Google heeft aangetoond veel te kunnen bieden zoals werkgelegenheid, inkomsten voor lokale toeleveranciers, investeringen in natuurprojecten en een coderingsprogramma voor de jeugd."

"Door de bouw van dit datacenter wordt de regio bovendien nog aantrekkelijker voor andere internationale technologiebedrijven", aldus de minister.

Bouw

Google opende het datacenter, enkele voetbalvelden groot, in december 2016. Er werken op dit moment zo'n 250 mensen bij het datacenter.

Het is een opslagplek voor data van meerdere Google-websites en diensten, zoals de zoekmachine, maildienst Gmail en videosite YouTube.

Bij het datacenter wordt alleen gebruikgemaakt van duurzame stroom. Het gaat om stroom van Eneco, die onder meer van windturbines in Delfzijl komt.