AMSTERDAM - Dexia gaat de circa 450 gedupeerden die zijn aangesloten bij de Stichting Leaseleed een individueel schikkingsvoorstel doen. De bank doet dit buiten de stichting om, zei een woordvoerder van de bank maandagavond.

Dexia heeft dit besloten, nu 80,3 procent van de leden positief heeft gereageerd op het twee weken geleden gedane voorstel om tot een schikking te komen. De stichting had tenminste 95 procent als voorwaarde gesteld. Dan zou zij afzien van een collectieve procedure. Dexia vindt het percentage van 80,3 echter hoog genoeg om de cliënten een individueel bod te doen.

Door de stichting te passeren is er bovendien meer geld beschikbaar voor de gedupeerden, aldus de woordvoerder. Dat extra bedrag is circa 750.000 euro. Hoeveel geld met de totale schikking is gemoeid, wil de bank niet zeggen.

De betrokken groep is afnemer van een specifiek aandelenleaseproduct van Dexia. Het is een andere groep dan die van bijna 100.000 gedupeerden, aangesloten bij de Stichting Leaseverlies, waarvoor oud-centralebankpresident Duisenberg aan het bemiddelen is geslagen. Die bemiddelingspoging loopt nog.

Schulden

De problematiek van beide groepen komt wel overeen. Het gaat om mensen die via Dexia met geleend geld in aandelen belegden en met schulden bleven zitten toen het beursklimaat na 2000 verslechterde. Veel beleggers voelen zich misleid door Dexia.

De slepende affaire rond de aandelenlease was voor de Frans-Belgische bank vorig jaar aanleiding voor het besluit om niet langer te investeren in het op de markt brengen van nieuwe producten in Nederland. De geleden reputatieschade zou succes in de weg staan.