Unilever maakt donderdag bekend dat het Rotterdam kiest als locatie voor zijn hoofdkantoor. 

Dat meldt de Britse nieuwszender Sky News woensdag op basis van ingewijden.

Het Brits-Nederlandse voedings- en verzorgingsmiddelenbedrijf heeft nu nog twee hoofdkantoren, in Londen en Rotterdam. De toezichtsraden van de Britse en de Nederlandse onderdelen zouden woensdagmiddag bijeen zijn om de knoop door te hakken.

Unilever beraadt zich op zijn 'duale' structuur sinds het bedrijf vorig jaar een vijandige overname door branchegenoot Kraft Heinz afweerde.

Het tweede hoofdkantoor wordt nu onder meer uit kostenoverwegingen aan de kant geschoven. Verder zouden de mogelijkheden die Nederland heeft om een beschermingsconstructie in te bouwen tegen overnames een belangrijke rol hebben gespeeld bij de keuze voor Rotterdam.

Sowieso wil Unilever genoteerd blijven aan de beurzen in Amsterdam, Londen en New York, liet de onderneming al weten. De handel in Nederlandse aandelen is nu al groter dan die in Britse aandelen. Bovendien bezit de Nederlandse tak 56 procent van de gewone aandelen. Als Unilever echt een Nederlands bedrijf wordt, mag de multinational waarschijnlijk geen deel meer uitmaken van de FTSE-100.

Gelobbyd

Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben sinds de aankondiging van Unilever dat het mogelijk van de huidige structuur af wil, flink gelobbyd bij het bedrijf. Beide landen hoopten zo het Unilever-hoofdkantoor binnen de landsgrenzen te houden.

De keuze voor Nederland zou een gevoelige klap zijn voor de Britse regering van premier Theresa May. Die probeert juist te laten zien dat het Verenigd Koninkrijk ook na de Brexit nog een land is waar bedrijven graag in investeren.

Een vertrek van het hoofdkantoor uit Londen betekent niet dat het Verenigd Koninkrijk niet meer belangrijk is voor het bedrijf. Unilever heeft daar meer werknemers dan in Nederland (7.500 tegen 3.000) en het heeft in beide landen belangrijke onderzoeks- en ontwikkelafdelingen. In totaal werken er wereldwijd circa 169.000 mensen bij Unilever.

Geruchten dat Unilever voor Rotterdam zou kiezen, doen al langer de ronde. De afgelopen dagen werden berichten dat er nog deze week een besluit komt steeds sterker. Unilever houdt het er officieel nog altijd op dat een beslissing voor het einde van de maand valt.