NEW YORK - Aanhoudende angst voor meer boekhoudschandalen zoals bij WorldCom zorgde maandag voor onzekere beleggers op Wall Street. Het bericht dat het frauderende telecomconcern het eigen onderzoek naar fraude uitbreidt naar de jaren 1999 en 2000 wakkerde dat gevoel in de loop van de dag aan. Vooral de technologiefondsen leden sterk onder deze negatieve stemming.

Verlies

De technologiebeurs Nasdaq eindigde de dag op 1403,83, een verlies van ruim 59 punten of 4,1 procent. De index bereikte daarmee de laagste stand in vijf jaar. De Dow-Jonesindex van de belangrijkste fondsen in New York verloor eveneens.De graadmeter sloot 133,33 punten lager op 9109,93, een verlies van 1,4 procent.

Koers van enkele centen

Het aandeel WorldCom stortte maandag volledig in. De handel in het fonds lag sinds vorige week stil toen bleek dat het de omzet met 4 miljard dollar had opgepompt en beurstoezichthouder SEC een rechtszaak aanspande. Vrijwel direct na opening kelderde het aandeel in recordtempo met meer dan 90 procent naar een koers van enkele centen. WorldCom sloot op 6 dollarcent. Anderhalf miljard stukken gingen van de hand, een record.

Opwaartse druk

Onder de belangrijkste fondsen zorgde het conglomeraat 3M voor opwaartse druk. Het zware Dow-fonds stelde de verwachting voor het tweede kwartaal naar boven bij en won 3,6 procent. Veruit de meeste aandelen moesten echter terug in waarde, waarbij telecomconcern AT&T, computerfabrikant IBM en bank JP Morgan Chase bij de grote verliezers hoorden.

Euro

De dollar verloor in de loop van de Amerikaanse handel weer terrein op de euro die weer boven de 99 dollarcent uitkwam. De Europese munt was bij het sluiten van de markt 0,9905 dollar waard, tegen 0,9885 dollar bij het slot van de handel in Europa.