Tieners die liever contant dan met een pinpas betalen, vinden dat contant geld het makkelijker maakt om verstandig met geld om te gaan.

Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Erasmus Universiteit Rotterdam naar betaalgedrag van tieners.

Respondenten van twaalf tot en met veertien jaar zeggen het vaakst dat ze contant betalen makkelijk vinden en dit uit gewoonte doen.

Voor de leeftijdsgroep van vijftien tot en met zeventien jaar geldt dat het gebruik van contant geld vooral duidelijk maakt hoeveel al is uitgegeven. Ook gemak speelt voor deze groep een rol.

Van de ondervraagden zeggen 18- tot en met 20-jarigen het vaakst dat contante betalingen laten zien hoeveel ze al hebben uitgegeven. Ook zeggen ze minder uit te geven als zij alles contant afrekenen.

Pinpas

Hoe ouder de tiener is, hoe groter de kans dat hij of zij een voorkeur heeft voor betalingen met een pinpas.
Bijna zes op tien kinderen van twaalf tot en met veertien jaar betalen hun aankopen graag met contant geld. Voor 38 procent geldt een voorkeur voor de pinpas. De rest betaalt alleen bedragen onder de 5 euro het liefst contant.

Van de 15- tot en met 17-jarigen betaalt 35 procent het liefst alles contant en 55 procent met de pinpas. Bij de leeftijdsgroep daarboven geeft nog geen kwart de voorkeur aan contante betalingen en 67 procent aan afrekenen met een pinpas.

Praktijk

In de praktijk blijken oudere tieners ook vaker hun pinpas te gebruiken. In 2016 heeft 62 procent van de 18- tot en met 20-jarigen aankopen in bijvoorbeeld winkels en kantines met de pinpas afgerekend. Bij de 12- tot en met 14-jarigen deed slechts 26 procent dit. 

Dit verschil is onder meer zo groot doordat 17 procent van de jonge tieners nog geen pinpas heeft. In de oudste groep heeft vrijwel iedereen er een.

Ook kopen jonge tieners andere en vaak minder dure producten dan oudere tieners. Oudere tieners kopen vaker zelf hun kleding, alledaagse boodschappen en brandstof voor hun scooter of auto.

Tieners vanaf achttien jaar doen hun aankopen overigens vaker elektronisch dan 25-plussers. De onderzoekers verwachten daarom dat er een verder verschuiving zal zijn van contante naar elektronische betalingen.