De wereldwijde economische groei wint aan kracht. Zowel in 2018 als in 2019 zal de wereldeconomie met 3,9 procent groeien. 

De krachtige groei is te danken aan een breed herstel, dat wordt gedragen door toenemende werkgelegenheid, handel en investeringen, meldt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dinsdag. Ook de wijzigingen van de Amerikaanse belastingplannen dragen volgens OESO hun steentje bij.

De verwachtingen zijn iets opgeschroefd ten opzichte van de vorige raming van de organisatie, afgelopen november. Toen ging de OESO nog uit van een groei van 3,6 procent. 

De groei zal dit jaar en in 2019 naar verwachting sterker uitvallen dan vorig jaar, hoewel spanningen op de middellange termijn roet in het eten kunnen gooien. Zo kan een eventuele handelsoorlog een rem op de groei zetten.

Escalatie

"Een escalatie van handelsspanningen kan schade toebrengen aan de economische groei en banen", zegt OESO-econoom Alvaro Pereira. "Het veiligstellen van het op regels gebaseerde internationale handelssysteem is zeer belangrijk." 

Landen zouden volgens de organisatie gezamenlijk moeten optreden om specifieke zaken zoals het vermeende overaanbod van staal op de markten aan te pakken.

Verder denkt de OESO dat de Amerikaanse koepel van centrale banken dit jaar vier renteverhogingen zal doorvoeren. De Amerikaanse economie staat voor een groei van 2,9 procent dit jaar en 2,8 procent volgend jaar. De belastingwijzigingen zijn goed voor een impuls van 0,5 tot 0,75 procentpunt.

Voor de eurozone houdt de OESO rekening met een groei van 2,3 procent dit jaar en 2,1 procent volgend jaar. Ook deze vooruitzichten zijn iets positiever in vergelijking met vorige ramingen.