Bijna twee derde van de filialen van Xenos wordt op korte termijn omgebouwd tot de formule van interieurwinkelketen CASA, zo is dinsdag bekendgemaakt.  Hierdoor raken 180 van de huidige 2.930 Xenos-medewerkers hun baan kwijt. 

CASA heeft vijfhonderd winkels in acht Europese landen en is momenteel nog niet in Nederland actief. De keten is eigendom van de familie Blokker en krijgt er in Nederland ongeveer 110 filialen en 1.900 medewerkers bij.

Daarbij is onder meer gekeken naar de huidige Xenos-winkels die het beste in de CASA-formule passen. Het ombouwproces moet voor de zomer van volgend jaar zijn afgerond. Er blijven nog ongeveer zestig Xenos-winkels over. 

De eerste vijftig CASA-winkels zullen voor het einde van dit jaar hun deuren openen. Voor de zomer van 2019 volgt de rest van de filialen. 

Verkopen

In mei vorig jaar kondigde Blokker Holding aan Xenos te willen verkopen, evenals de andere winkelbedrijven van het concern behalve de Blokker-winkels.

De familie Blokker neemt zelf het roer over bij de resterende Xenos-winkels, die in ieder geval voorlopig de merknaam blijven voeren. In totaal blijven daar 850 medewerkers werken.

Hoofdkantoor

De activiteiten van het hoofdkantoor en het distributiecentrum van Xenos in Waalwijk zullen worden afgebouwd en naar verwachting voor de zomer van 2019 worden stopgezet. Daarbij worden 180 banen geschrapt. Daarna wordt de bevoorrading uitbesteed. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

CASA is binnen Europa actief in België, Luxemburg, Frankrijk, Portugal, Spanje, Zwitserland, Italië en Oostenrijk en heeft ook filialen op Aruba en in Marokko.

Pijn

Vakbond CNV Vakmensen stelt dinsdag in een reactie dat "de pijn van de neergang bij Xenos" door de ombouw van de formule wordt verzacht, maar niet wordt voorkomen.

CNV-bestuurder Martijn den Heijer noemt het "buitengewoon vervelend" dat werknemers in het distributiecentrum en het hoofdkantoor hun baan verliezen, maar heeft wel begrip voor de ingreep. 

"Als er niets was gedaan, dan was de kans groot dat alle Xenos-medewerkers zonder werk zouden komen zitten. Dat is een nog slechter scenario voor de pakweg negentienhonderd mensen die het betreft", meent Den Heijer.

Hij benadrukt dat nog niet helemaal duidelijk is wat er met de rest van de Xenos-vestigingen gaat gebeuren. "Het sociaal plan ligt er, maar we willen wel garanties dat er ook naar de letter van die wet wordt geleefd."