De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag een decreet ondertekend waarmee de overname van Qualcomm door chipgigant Broadcom wordt tegengehouden. De staatsveiligheid van de VS zou met de miljardenovername in het geding komen, staat in het decreet.

Trump volgt daarmee het advies op van het Amerikaanse overheidsorgaan CFIUS, dat overnames door buitenlandse bedrijven onderzoekt.

Volgens het Witte Huis zijn de risico's die voortkomen uit de relatie tussen Broadcom en verschillende andere buitenlandse partijen te groot. Dat werd door de woordvoerder niet nader toegelicht.

Broadcom is van oorsprong een Amerikaans bedrijf, maar is in Singaporese handen. Wel is Broadcom van plan zich weer formeel in de VS te vestigen. Het bedrijf heeft laten weten het volstrekt oneens te zijn met de stelling dat de overname de Amerikaanse staatsveiligheid in het geding brengt.

Qualcomm was vooralsnog niet happig op de toenadering door Broadcom. Een van de struikelblokken was de overnameprijs. Het laatste bod van Broadcom bedroeg 121 miljard dollar (98 miljard euro).