LOS ANGELES - AIDS Healthcare Foundation, de grootste aids-organisatie in de Verenigde Staten, heeft het Britse farmacieconcern GlaxoSmithKline aangeklaagd. Volgens de aanklacht, die bij een federale rechtbank in Los Angeles is neergelegd, overtreedt GlaxoSmithKline mededingingswetten en berekent het te hoge prijzen voor aids-medicijnen.

AIDS Healthcare meent dat de prijzen van Glaxo's medicijnen AZT, TC en Ziagen de licentie-, productie- en distributiekosten "exorbitant" overschrijden. Dit zou het gevolg zijn van de dominante positie van de farmaceut op het gebied van aids-medicijnen. De Britten bezitten 40 procent van de Amerikaanse markt, aldus de aanklagers.

Patenten veiliggesteld

Volgens de aids-organisatie is het anti-virale AZT al in de jaren zestig ontdekt met overheidshulp, maar heeft Glaxo in de jaren tachtig patenten hierop veiliggesteld. Daarmee werden concurrenten buitengesloten.

Glaxo is teleurgesteld over de houding van AIDS Healthcare. Volgens een woordvoerder is juridische vervolging niet de "geschikte manier om zaken als deze op te lossen."