BRUSSEL - Fortis ziet af van het voornemen om het merendeel van zijn grenskantoren te sluiten. De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar had gedacht dat de activiteiten van de kantoren fors zouden terugvallen door een Europese spaarrichtlijn, maar dat blijkt niet het geval.

"Er is nog voldoende activiteit. Blijkbaar zijn er nog heel veel klanten die niets te verbergen hebben", aldus een woordvoerder van Fortis maandag.

Fortis kondigde vorig jaar plannen aan om vier van de zes gespecialiseerde grenskantoren begin dit jaar te sluiten. De reden was dat het voor Belgen en Duitsers vanaf 2005 fiscaal minder aantrekkelijk zou worden om geld in Nederland weg te zetten.

De bank sloot half maart het kantoor in Sas van Gent, maar de kantoren in de Zeeuwse grensstreek in de plaatsen Sluis, Hulst en Putte blijven open. Ook de kantoren in Maastricht en Venlo blijven open. In totaal werken er ongeveer zestig mensen bij de grenskantoren.

De nieuwe spaarrichtlijn treedt op 1 juli in werking. Nederlandse banken moeten voortaan alle vastrentende inkomsten van buitenlandse particulieren melden aan de Nederlandse fiscus. De Nederlandse belastingdienst geeft die informatie door aan de fiscus van de buitenlandse klant.