DEN HAAG - De PvdA vindt dat de prijzen die door de euro zijn gestegen, moeten worden gecompenseerd. De oppositiepartij wil ook dat de overheid afspraken maakt met specifieke sectoren als de horeca over een prijzenstop. De partij vraagt waarom het kabinet niet eerder melding heeft gemaakt van het inflatie-effect van de euro.

De Tweede-Kamerleden Timmermans en Crone stellen dat in vragen aan de ministers Hoogervorst van Financiën en Heinsbroek van Economische Zaken. Ook suggereren de Kamerleden dat de overheid de voorlichtingscampagne over de euro moet intensiveren nu blijkt dat eenderde van de Nederlandse bevolking nog moeite heeft met het gebruik van de nieuwe Europese munt.

Met hun vragen reageren de Kamerleden op uitlatingen van president Wellink van de Nederlandsche Bank die stelde dat de inflatie veel harder is gestegen dan verwacht en door de Bank en oud-minister Zalm was verondersteld. Gerekend naar het totale consumptiepakket heeft de introductie van de euro voor een extra inflatie van 0,6 procent gezorgd.

Volgens Timmermans en Crone zouden de horecazaken met een sticker met de mededeling 'Ik verhoog mijn prijzen niet' duidelijk moeten maken dat zij niet aan verdere prijsopdrijving doen. Een wettelijke prijzenstop is volgens de PvdA-Kamerleden niet mogelijk. GroenLinks riep daartoe zaterdag op. Die stop zou voor de horeca voor een periode van een of twee jaar moeten gelden. De SP vindt dat oud-minister Zalm zijn excuses moet aanbieden omdat hij de prijsstijgingen heel lang heeft genegeerd. "Hij bleef ten onrechte volhouden dat de euro geen duro was geworden", aldus het SP-Kamerlid Gerkens.

Het CDA, de grootste regeringspartij in de nieuwe coalitie met LPF en VVD, voelt niets voor een prijzenstop. De christen-democraten vinden dat de consument zelf op zoek moet naar de beste koopjes en gaat er van uit dat het bedrijfsleven wel uitkijkt om zich uit de markt te prijzen.