NIEUWEGEIN - De bonden en de werkgevers in de bouw hebben een nieuwe CAO afgesloten voor zowel de bouwvakkers als het ondersteunend personeel in de branche. De aangekondigde stakingen in de sector zijn daarmee van de baan. Dat hebben de onderhandelingspartijen maandag bekendgemaakt in Nieuwegein.

De CAO loopt tot en met 31 maart 2007 en de werknemers in de bouw krijgen er in totaal structureel 3,75 procent loon bij. De salarisverhoging wordt de komende twee jaar in fases ingevoerd. Daarnaast ontvangen de bouwvakkers gedurende de looptijd in totaal 800 euro aan eenmalige uitkeringen. Het kantoorpersoneel krijgt twee maal een eenmalige uitkering van 0,5 procent.

Levensloopregeling

Bouwvakkers met veertig dienstjaren kunnen op 60-jarige leeftijd stoppen met werken. Dat kan door zowel extra pensioen op te bouwen als gebruik te maken van een levensloopregeling. De werkgevers dragen 1 procent bij aan die levensloopregeling.

De pensioenregeling gaat 23 procent van de totale loonsom kosten, ongeveer 2 procent meer dan nu. Werkgevers en werknemers betalen beide de helft van de meerkosten.

Flexibeler

In de nieuwe CAO krijgen werkgevers de mogelijkheid hun personeel flexibeler in te zetten. In drukke tijden kunnen zij mensen verplichten om maximaal drie uur per week extra te werken. In rustige perioden kunnen de werkgevers hen die uren laten opnemen.

Het systeem van vakantiebonnen wordt omgezet in een 'tijdspaarfonds'. Daarin wordt de 8 procent vakantiegeld, atv-dagen en extra vakantiedagen gestort. De bouwvakkers kunnen die naar believen opnemen, overhevelen naar de levensloopregeling of uit laten keren.

Zieke werknemers krijgen tijdens hun eerste ziektejaar volledig doorbetaald. In het tweede jaar ontvangen zij 70 procent van hun loon. Als werknemers in het tweede ziektejaar weer aan de slag gaan, wordt hun loon alsnog aangevuld tot 100 procent.

Acties

De CAO-onderhandelingen zijn ruim een jaar geleden begonnen. De gesprekken verliepen moeizaam en zijn tot drie keer toe afgebroken: twee maal door de werkgevers en de laatste maal door de vakbonden. Begin deze maand dreigden de bonden met acties.

Onder de CAO, die met terugwerkende kracht ingaat op 1 april 2004 en loopt tot 1 april 2007, vallen een kleine 200.000 werknemers.