DEN BOSCH - Het supermarktconcern Laurus heeft de omzet over het eerste kwartaal van dit jaar verder zien dalen. De omzet van de drie winkelformules Edah, Super De Boer en Konmar zakte ten opzichte van het eerste kwartaal van 2004 met 8,5 procent tot 865 miljoen euro. Dat maakte het bedrijf maandag bekend.

Laurus geeft uit concurrentieoverwegingen niet meer de aparte omzet per winkelformule. Met de drie ketens boekte het bedrijf zelf een omzet van 726 miljoen euro tegen 800 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder, een daling van 10 procent. Laurus is niet de enige exploitant van de verschillende winkelformules.Er zijn ook zelfstandig ondernemers die winkels exploiteren. Die omzet telt niet mee in de resultaten van de onderneming Laurus.

Het bedrijf kreeg het vorig jaar ook al voor de kiezen. In het eerste kwartaal van 2004 ten opzichte van het voorgaande jaar zakte de omzet destijds met 7,7 procent.

Als verklaring voor de huidige omzetdaling zei de onderneming dat die samenhangt met de overgangssituaties waarin de verschillende winkelformules zich bevinden. Bovendien lijkt Laurus het grootste slachtoffer van de prijzenslag die woedt in de Nederlandse supermarktbranche.

Het bedrijf is bezig de winkelformules te veranderen. Bij Edah ligt de nadruk nog sterker op de discount. De winkels worden verbouwd tot Edah Lekker & Laag. De naam Konmar verdwijnt en die wordt Lekker & Laag Superstores, waarvan een eerste winkel vorig week is geopend. Bij Super De Boer krijgen de winkels een opfrisbeurt.