China vreest dat de wereldwijde economische groei wordt aangetast bij een handelsoorlog. Iedere handelsoorlog met de Verenigde Staten zal de wereldeconomie alleen maar schaden.

Dat zegt de Chinese handelsminister Zhong Shan zondag naar aanleiding van de door de Verenigde Staten voorgestelde importheffingen op staal en aluminium. 

China is doelwit van de handelsacties van Trump, waardoor de spanningen tussen China en de VS oplopen, schrijft persbureau Reuters.

Het gaat om heffingen van 25 procent voor buitenlands staal en 10 procent voor geïmporteerd aluminium. Over twaalf dagen moeten de importheffingen ingaan. Trump tekende hiertoe donderdag een decreet.

Overvloed

Hoewel China slechts een klein deel van de Amerikaanse staalinvoer voor haar rekening neemt, heeft industriële expansie bijgedragen aan een wereldwijde overvloed aan staal, waardoor de prijzen zijn gedaald.

Niemand is echter gebaat bij een handelsoorlog, volgens Zhong. "China wil geen handelsoorlog en zal deze ook niet ontketenen. Er zijn geen winnaars in een handelsoorlog," aldus Zhong. Volgens de handelsminister zal het alleen maar rampspoed brengen voor China, de Verenigde Staten en de wereld.

Zhong stelt dat de twee landen blijven praten. China heeft sinds de plannen wel altijd nadrukkelijk gezegd dat het land voor zijn "legitieme rechten en belangen" opkomt. 

De VS is 's werelds grootste importeur van staal en kocht in 2017 35 miljoen ton aan grondstof. Van die invoer waren Zuid-Korea, Japan, China en India goed voor 6,6 miljoen ton.

Vrijstelling

Mexico en Canada zijn als belangrijke handelspartners van de VS inmiddels uitgesloten van de nieuwe regels. Ook de Europese Unie (EU) en Japan dringen er bij de Verenigde Staten op aan om hen vrijstellingen van de invoerrechten voor metalen te verlenen.

Komende week praat de EU verder met de VS. Mocht een oplossing voor het handelsconflict uitblijven, dan is de EU klaar voor tegenmaatregelen.

Trump wil de Europese Unie echter alleen tegemoetkomen op voorwaarde dat de EU haar eigen invoerbelemmeringen opgeeft voor Amerikaanse producten, verklaarde hij zaterdagavond via Twitter.