ING sluit niet uit dat een voorgestelde verhoging van de verloning van de topman tot opzeggingen heeft geleid. De raad van commissarissen van de bank wil zijn salaris met 50 procent verhogen, waardoor dat inclusief bonus uitkomt op ruim 3 miljoen euro.

"Elke dag komen er nieuwe klanten bij en elke dag zeggen klanten op. Dit kan wel de druppel zijn geweest die de spreekwoordelijke emmer doet overlopen", laat een woordvoerder van ING vrijdag aan NU.nl weten.

Per 2018 moet topman Ralph Hamers er volgens de raad van commissarissen jaarlijks extra aandelen bij krijgen. Die hebben een waarde van 50 procent van zijn vaste salaris van 1,75 miljoen euro.

Het gaat dus om een aandelenpakket van 875.000 euro. Samen met een variabele beloning van 420.000 euro, komt het totale bedrag dan uit op 3,045 miljoen euro.

ING heeft sinds de ophef hierover meer contact gehad met klanten. Volgens de woordvoerder kunnen dit klanten zijn die sowieso moesten bellen, maar het nieuws als aanleiding hebben gebruikt.

Vaker contact

"Als je het afzet tegen een doorsnee dag, zie je dat klanten wel vaker contact opnamen met het kantoor, via sociale media of de chat", aldus de woordvoerder. Ze uitten daarbij hun onbegrip en ongenoegen.

"Klanten zeggen dat ze zo'n loonsverhoging niet begrijpen. De een is daarbij nadrukkelijker dan de ander", meent de woordvoerder.

Op Twitter ziet ING dat klanten aankondigen hun rekening op te zeggen. De woordvoerder zegt dat hij zich daarbij ook wel iets kan voorstellen.

Klachten

Eerlijke Bankwijzer, de organisatie die banken onder meer vergelijkt op het gebied van bonusbeleid, zegt dat er donderdag flink meer klachten over ING zijn binnengekomen.

Het ging om 225 klachten en dat zijn er tien keer zo veel als het totaal aantal klachten op een gemiddelde dag. De opmerkingen zijn naar de bank doorgestuurd.

De Eerlijke Bankwijzer noemt de loonsverhoging in een reactie maatschappelijk onverantwoord. "Het is niet uitlegbaar voor het personeel van ING die het moet doen met een loonsverhoging van slechts 1,7 procent."

Loonsverhoging

De raad van commissarissen hikte al enige tijd aan tegen het in hun ogen te lage salaris van Hamers en besloot daar iets aan te doen.

ING vergeleek het salaris van Hamers met de bestuursvoorzitters van vijftig andere grote bedrijven in de Euro Stoxx 50. Daar stond de ING-topman op de 49e plaats. Door de verhoging gaat hij naar de 44e plaats. In de Euro Stoxx wordt echter gekeken naar het totale salaris inclusief de variabele beloning die ook tegen kan vallen.

De voorgestelde loonsverhoging moet nog door de aandeelhouders worden goedgekeurd. Daar krijgen ze op 23 april de kans voor tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering.

Bonusplafond

Omdat er aan de uitkering geen prestatiedoelen zijn gekoppeld, valt deze niet onder de bonusplafond van 20 procent van het vaste salaris dat in Nederland geldt voor financiële instellingen.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën gaat wel onderzoeken of ING de bonuswetgeving omzeilt met de salarisverhoging voor topman Ralph Hamers.

D66-Kamerlid Jan Paternotte heeft verzocht om een hoorzitting over de salarisverhoging. Hij ontving daarvoor steun van een meerderheid van de Kamer.

ING president-commissaris Jeroen van der Veer is hiervoor uitgenodigd. De hoorzitting vindt waarschijnlijk nog voor het Kamerdebat plaats.