Budgetwinkelketen Action heeft zijn omzet afgelopen jaar met 28 procent opgeschroefd naar 3,4 miljard euro. De omzetgroei lag in voorgaande jaren boven de 30 procent.

Action rapporteert in zijn jaarcijferpresentatie een operationele winst van 387 miljoen euro, een kwart meer dan in 2016. De operationele marge lag met 11,3 procent wel iets lager.

Het bedrijf opende vorig jaar per saldo 243 nieuwe winkels in zeven landen in Europa. Het aantal vestigingen van Action is daarmee de duizend gepasseerd en het aantal werknemers de veertigduizend.

Tevreden

Algemeen directeur Sander van der Laan toont zich in een toelichting tevreden met de resultaten. Volgens hem slaat de formule van een "breed, verrassend en steeds veranderend aanbod" aan.

Dat ongeveer twee derde van de winkels buiten Nederland gevestigd is, toont volgens Van der Laan aan dat Action nu een echt internationaal bedrijf is.

Sport

Action opent overigens de aanval op sportzaken. De discounter verkoopt nu ook sportartikelen en -kleding en ziet die tak als een belangrijke groeimarkt.

In de rekken van Action zullen steeds vaker onder meer sportschoenen, yogamatten en fitnessspullen te vinden zijn. Door artikelen relatief goedkoop aan te bieden, worden concurrenten onder druk gezet.