DEN HAAG - Supermarkten zijn laaiend, omdat ze plotseling statiegeld moeten regelen voor flesjes sportdrank van meer dan een halve liter. De supermarkten zeggen aanzienlijke schade te lijden omdat ze de flesjes voortaan moeten terugbrengen naar Frankrijk of Italië, waar de meeste sportdranken vandaan komen.

Volgens de supermarkten dreigt bovendien misbruik van de statiegeldregeling, omdat die alleen in Nederland geldt. Voor vakantiegangers en bewoners in de grensstreek is het winstgevend vanuit het buitenland lege sportdrankflesjes in Nederland in te leveren.

Het statiegeld is met ingang van maandag verplicht gesteld door het bedrijfschap Frisdranken en Waters, dat maandag is opgegaan in het nieuwe Productschap Dranken. Tot dusver waren sportdranken uitgezonderd van statiegeld.

De supermarkten, verenigd in het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), zeggen dat het bedrijfschap geen overleg heeft gevoerd over de nieuwe regeling. Het CBL betwijfelt sterk of de maatregel wel rechtsgeldig is. Het bureau heeft hiertoe beklag gedaan bij het ministerie van Economische Zaken en de Europese Commissie.