De opvolger van Schiphol-CEO Jos Nijhuis wordt sowieso een man. Anders raakt volgens het bedrijf de balans in de vierkoppige raad van bestuur zoek.

Dit vertelt topman Jos Nijhuis in een vrijdag gepubliceerd interview met de Volkskrant. De praktijk is niet ongewoon bij Schiphol. Eerder sloot de luchthaven, om de balans in stand te houden, ook mannen uit bij de zoektocht naar een financiële directeur.

Er zitten nu twee vrouwen en twee mannen in het bestuur van de luchthaven. Een woordvoerder zegt tegen het dagblad dat bij het aantreden van Nijhuis het bestuur nog uit vier mannen bestond.

Nijhuis vertrekt op korte termijn, maar de precieze datum is nog niet bekend. Dit kwartaal zou de opvolger bekend worden gemaakt.

Flauwekulverhaal

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) noemt de uitspraken van Nijhuis "een groot flauwekulverhaal". Het staat Nijhuis volgens de bewindsvrouw vrij om dit soort uitspraken te doen, maar ze vindt het ''een slecht verhaal''. 

''Er wordt nergens bezwaar gemaakt als er in een raad van bestuur meer mannen zitten dan vrouwen. Ik vind het echt onzin", aldus Van Nieuwenhuizen.

Hoekstra

Minister van Financiën Wopke Hoekstra wil weten wat er in de profielschets staat voor de opvolger van Schiphol-baas Jos Nijhuis. Hij gaat hierover opheldering vragen aan de raad van commissarissen, die over de profielschets gaat.

Hoekstra hield zich vrijdag voorafgaand aan de ministerraad nog redelijk op de vlakte over de uitlatingen van Nijhuis. Na afloop nam Hoekstra duidelijker stelling.

De minister vindt de uitspraken van Nijhuis onhandig, maar benadrukt dat die niet over zijn eigen opvolging gaat. ''De raad van commissarissen gaat erover. Ik wil weten wat er in de profielschets staat.’’ Ook premier Mark Rutte vindt de uitlatingen van Nijhuis ''onverstandig''.

Vrouwtjes

Ook elders in Den Haag werd geërgerd - en af en toe sarcastisch - gereageerd op de redenering van Nijhuis. ''Zo is het wel genoeg met de vrouwtjes’’, schertst PvdA-leider Lodewijk Asscher op Twitter.

Zijn partijgenoot Henk Nijboer heeft een debat aangevraagd. Kamerlid André Bosman (VVD) noemt de ''voorkeur voor mannelijke bestuurders negentiende-eeuws’’.

Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) spreekt van een ''quotum voor mannen''. ''De nieuwe baas van Schiphol wordt een man omdat 50 procent vrouwen de max is. Is 50 procent mannen dan ook het maximale?''

Omgekeerd

D66-leider Alexander Pechtold zegt de uitspraken van de Schipholbaas ''absoluut niet meer van deze tijd" te vinden. ''Zo zit de wereld niet meer in elkaar." 

Ook minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) neemt afstand van Nijhuis. Over diens argument dat er een man benoemd moet worden omdat er anders te veel vrouwen zijn zegt ze: ''Dat argument heb ik omgekeerd nog nooit gehoord."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!