VOORBURG - Het aantal bedrijven dat over de kop gaat, blijft sterk toenemen. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn ruim 1600 ondernemingen, instellingen en personen failliet verklaard. Dat is eenvijfde meer dan in de eerste drie maanden van vorig jaar.

Hiermee zet de toename van het aantal faillissementen door, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekendgemaakt. Over heel 2001 noteerde het CBS al een stijging van bijna eenderde (30 procent) in vergelijking met een jaar eerder.

In de eerste drie maanden van dit jaar is bij 21 procent meer bedrijven en instellingen het licht uitgegaan. Ruim 70 procent van de stijging vond plaats bij besloten vennootschappen (BV's). Het aantal bankroete privépersonen is toegenomen met 18 procent.

Noord-Brabant

In negen van de elf provincies is een stijging te zien in het aantal uitgesproken faillissementen. De grootste procentuele stijging heeft het CBS in Noord-Brabant genoteerd en wel 56 procent. Gelderland volgt met 50 procent. In de provincie Zuid-Holland is de stijging niet het grootst, maar zijn met 383 faillissementen wel de meeste bedrijven omgevallen.

In de bedrijfstak delfstoffenwinning en industrie is het aantal faillissementen het meeste toegenomen. Bijna de helft meer bedrijven en personen zijn in deze sector bankroet geraakt. De financiële en zakelijke dienstverlening volgt met een toename van 43 procent. In de branches horeca en de sector vervoer, opslag en communicatie daalde het aantal faillissementen juist met respectievelijk 21 en 27 procent.