UTRECHT - Ruim 330.000 tweeverdieners kunnen meer verdienen als beide partners minder gaan werken. In de meeste huishoudens met kinderen zijn de ouders anderhalfverdieners: de man heeft een volledige baan en de vrouw een halve. Deze gezinnen kunnen er financieel op vooruit gaan als beide ouders parttime werken.

Dat stelt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) , dat zaterdag de test 'De werkverdeler ' op de eigen internetsite heeft gelanceerd. Met de test kunnen tweeverdieners uitrekenen of een andere werkverdeling in hun situatie financieel beter uitpakt.

Werkverdeling

"Zelfs als de man een hoger uurloon heeft dan zijn vrouw, wat bij 720.000 huishoudens zo is, heeft 30 procent baat bij een andere werkverdeling", aldus het Nibud. Volgens het instituut heeft momenteel van alle werkende vrouwen tweederde een deeltijdbaan, tegenover 12 procent van de mannen. "Slechts in 6 procent van de gezinnen werken beide partners parttime."

Belastingvoordeel

Volgens het Nibud is minder werken vooral financieel aantrekkelijk door belastingvoordelen. Door een dag minder te gaan werken, kan iemand in een lagere belastingschijf vallen en hoeft er minder aan de fiscus betaald te worden. Ook kan iemand onder de ziekenfondsgrens terechtkomen, waardoor het gezin goedkoper verzekerd kan worden.

Voorbeeldgezin

Als voorbeeldgezin noemt het Nibud Brechtje en Frank met een dochter van twee jaar. Frank werkt vijf dagen en verdient 45.000 euro bruto per jaar. Brechtje heeft een baan van één dag in de week en een jaarsalaris van 9000 euro. Als beide drie dagen in de week zouden gaan werken, gaan ze er bruto gezien wel op achteruit. Maar volgens het instituut stijgt het gezamenlijk netto-inkomen 2330 euro, doordat het hele gezin via het ziekenfonds verzekerd kan worden. Ook valt een groter deel van het loon in een gunstiger belastingschijf.