Automaker Nissan zou het grootste deel van het belang van de Franse staat in partner Renault willen overnemen. De Japanse en de Franse automaker zouden daar gesprekken over voeren met Franse ambtenaren.

Dat hebben ingewijden aan persbureau Reuters laten weten.

De gesprekken zouden onderdeel zijn van een plan van Renault-Nissan-baas Carlos Ghosn om de twee bedrijven nauwer te laten samenwerken of zelfs te laten fuseren.

Daar zijn sinds het begin van de alliantie in 1999 al verschillende plannen voor geweest, die allemaal werden tegengehouden door Frankrijk. De Franse overheid bezit 15 procent van Renault.

Ghosn heeft ook een voorlopige structuur voorgesteld waarbij het bestuur van Renault, Nissan en Mitsubishi Motors onder een Nederlandse stichting wordt geplaatst. Als de integratie van de drie automerken eenmaal een feit is, zou het hoofdkantoor van de alliantie in Amsterdam komen.

De Franse regering heeft onder president Emmanuel Macron minder problemen met een verkoop van haar belang en een fusie.

Daarbij moeten wel garanties worden gegeven om de Franse belangen veilig te stellen op het gebied van werkgelegenheid en investeringen. Ook zou Frankrijk mogelijk een ''gouden stem'' willen voor strategische beslissingen.