EU-commissaris Pierre Moscovici is kritisch over de fiscale wetgeving in Nederland. Volgens de commissaris belemmert die de concurrentie binnen de EU.

Hij doet zijn uitspraken twee dagen nadat staatssecretaris Menno Snel (Financiën) in Brussel een naar eigen zeggen positief gesprek met hem heeft gevoerd.

Snel had de indruk dat zijn toelichting op de kabinetsplannen voor de aanpak van belastingontwijking door multinationals goed was gevallen.

Moscovici (Belastingen) erkende op een persconferentie in Brussel dat ''sommige lidstaten al stappen nemen'' en verwees naar het gesprek maandag met Snel.

Moscovici presenteerde echter een lijst van zeven landen, waaronder Nederland, die met hun fiscale wetgeving ''een loyale concurrentie belemmeren binnen de interne markt en de lasten voor de Europese belastingbetaler verhogen". De andere lidstaten die hij aan de schandpaal nagelt, zijn België, Cyprus, Luxemburg, Malta, Ierland en Hongarije.

Afwachtend

In een reactie erkent het ministerie van Financiën dat Brussel een afwachtende houding heeft en daadwerkelijk maatregelen verwacht. Het zou niet altijd heel helder zijn hoe de problemen de komende tijd worden aangepakt. Volgens een woordvoerder in Den Haag steunt Moscovici de Nederlandse beleidsplannen.

Volgens de Europese Commissie is het voorlopig nog zo dat er wetgeving in Nederland bestaat die ''mogelijk agressieve belastingplanning faciliteert''.

Ze wijst onder meer op de afwezigheid van belastingen op royalty's en dividendbelasting voor coöperaties. Ook het gebrek aan bepaalde regels om fiscaal misbruik tegen te gaan, bevalt Brussel niet.