Het Vlaamse televisiebedrijf De Vijver Media, eigenaar van productiehuis Woestijnvis en drie commerciële zenders, komt geheel in handen van Telenet. 

Tot dusver bezat de kabel- en telecomfirma de helft van de aandelen. Woestijnvis is onder meer verantwoordelijk voor de oorspronkelijke formats van Wie is de Mol en De Slimste Mens.

Door De Vijver geheel in huis te halen hoopt Telenet sneller en efficiënter te kunnen inspelen op veranderingen in onder meer het kijkgedrag van consumenten en op de advertentiemarkt.

De felle concurrentie van onlineaanbieders als Netflix en Amazon, die grote budgetten hebben om te investeren in films, series en technologie, maakt dat volgens het bedrijf noodzakelijk.

Tot de aandeelhouders die hun belangen nu verkopen, behoort het Vlaamse mediabedrijf Mediahuis, eigenaar van NRC Media en sinds vorig jaar ook van de Telegraaf Media Groep (TMG). Ook de oprichters van Woestijnvis, Wouter Vandenhaute en Erik Watté, stappen uit. Vandenhaute blijft wel aan als topman van De Vijver.

Digitale activiteiten

Mediahuis richt zich de komende jaren vooral op uitbouw van zijn digitale activiteiten. In dat licht moet de verkoop van het belang in De Vijver dan ook worden gezien, aldus topman Gert Ysebaert.

Op het gebied van onder meer reclame blijft Mediahuis, uitgever van kranten als De Standaard en Het Nieuwsblad, wel nauw samenwerken met de commerciële zenders van De Vijver.

Financiële details over de verkoop van De Vijver en over de joint venture waarin de toekomstige samenwerking met Mediahuis wordt gegoten, zijn niet bekendgemaakt. De bevoegde mededingingsautoriteiten moeten zich er nog over uitspreken.