De Nederlandse verzekeraar Vivat heeft een verlies van 98 miljoen euro geboekt in 2017. Een jaar eerder werd nog een gecorrigeerde winst van 168 miljoen euro genoteerd.

Het concern moest een forse voorziening nemen, zo meldt Vivat woensdag. Vivat, voortgekomen uit SNS Reaal, zag de premie-inkomsten stijgen met 17 procent naar 2,9 miljard euro.

Het onderliggende resultaat, als de voorziening en eenmalige posten niet worden meegenomen, verbeterde licht van 161 miljoen euro naar 168 miljoen euro. Dit was te danken aan kostenbesparingen. De operationele kosten daalden met 8 procent naar 386 miljoen euro.

Vivat zag wel de kapitaalbuffer, berekend volgens de Europese norm (Solvency II), slinken van 175 naar 162 procent. Daarmee bleef het bedrijf wel ruim boven de doelstelling die het zelf hanteert voor de solvabiliteit.

Topman Ron van Oijen sprak van ''een belangrijk jaar'' voor Vivat, dat na een ingrijpende herstructurering de aandacht kon verleggen naar groei

Personeelskosten

De personeelskosten zijn de afgelopen jaren met bijna een kwart teruggedrongen. Dat ging ten koste van zo'n 1200 arbeidsplaatsen. Tegelijkertijd heeft Vivat veel geïnvesteerd in digitalisering en verbetering van de dienstverlening. Dat vertaalde zich volgens het bedrijf afgelopen jaar in een verdere verbetering van de klanttevredenheid.

Vivat is het moederbedrijf van verzekeringsmerken Reaal en Zwitserleven. In 2015 werd Vivat, toen nog SNS Reaal genoemd, overgenomen door het Chinese Anbang.

Onlangs kwam Anbang onder curatele te staan van de Chinese staat. De autoriteiten hebben de bedrijfsvoering voor minstens een jaar overgenomen en Anbang-oprichter en -voorzitter Wu Xiaohui wordt vervolgd voor vermeende fraude.