DEN HAAG - De Nederlandse Staatsloterij heeft vorig jaar haar omzet zien stagneren doordat minder mensen aan de maandelijkse trekkingen meededen. Evenementsloterijen, zoals de oudejaarstrekking, namen in populariteit toe, zo bleek uit de jaarcijfers die de onderneming vrijdag heeft gepubliceerd.

De totale omzet van de Staatsloterij kwam uit op 697,5 miljoen euro tegen 699,1 miljoen in euro in 2003. De omzet uit de 'gewone' maandelijkse loterijen daalde van 524,1 miljoen tot 514 miljoen euro. "Mensen hebben nu het gevoel dat ze hun geld maar één keer kunnen uitgeven", zei een woordvoerder over de minder goede economische tijden.

De Staatsloterij wist de winst wel sterk op te voeren. De winst voor belastingen bedroeg vorig jaar 142,4 miljoen euro tegen 107,3 miljoen euro in 2003.

De stijging vloeit voort uit de eis van het ministerie van Financiën, de enige aandeelhouder, om een hoger rendement te behalen. De Staatsloterij besloot daarom minder prijzengeld uit te keren. Ook werd gesneden in de marketinguitgaven en de tv-activiteiten.

De Staatsloterij gaat dit jaar het prijzengeld weer verhogen, van 60,4 procent tot 61 procent van de inkomsten uit de verkoop van loten. In 2003 was dit overigens nog 63,7 procent.

De staatskas ontvangt 138,7 miljoen euro van de winst. Holland Casino, een andere gokactiviteit van de Staat, leverde vorig jaar een bijdrage van 265 miljoen euro.