APELDOORN - De gemiddelde huizenprijs is in maart ten opzichte van de voorgaande maand met ruim 1 procent gestegen tot 217.110 euro. In februari bedroeg de gemiddelde huizenprijs 214.870 euro. Ten opzichte van maart 2004 bedraagt de stijging 3,3 procent. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Kadaster.

De gemiddelde koopsom was in maart vorig jaar 210.156 euro. Vergeleken met februari zijn in maart geen opvallende veranderingen waar te nemen, aldus het Kadaster.

Het totaal aantal verkochte woningen bedroeg in maart 15.751. Dat zijn er 12,8 procent meer dan de 13.964 in februari. In vergelijking met maart vorig jaar is dit cijfer minimaal gestegen. Opvallend is dat het aantal verkopen van appartementen en vrijstaande woningen ten opzichte van vorig jaar is teruggelopen met respectievelijk 6 procent en 5,7 procent.

Op provinciaal niveau waren er in maart uitschieters in de prijsontwikkeling te zien. Groningen liet een toename van de gemiddelde koopsom zien van 6,2 procent en was daarmee de grootste stijger. De gemiddelde koopsom in Drenthe, Limburg, Overijssel, Utrecht en Zeeland is gedaald met een percentage variërend tussen 0,9 procent en 5,9 procent.