Almere is de afgelopen twintig jaar het hardst gegroeid als gekeken wordt naar zowel de economie als de werkgelegenheid en het inwonertal.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag op basis van een analyse van 52 regio's waarin Nederland is opgedeeld.

De economie in Almere groeide tussen 1996 en 2016 met 144 procent. De Nederlandse economie als geheel liet in die periode een groei van bijna 50 procent zien. Ondertussen nam de werkgelegenheid in Almere toe met 90 procent en het aantal inwoners met 75 procent.

De snelste groei vindt plaats rond Amsterdam en Utrecht en op een as die vanuit het noorden van de Randstad richting het noordoosten loopt. Naast Almere maken ook de rest van Flevoland, de omgeving van Amersfoort en Noord-Overijssel deel uit van deze as

Almere en Amersfoort zijn op het gebied van werk sterk georiënteerd op de Randstad, merkt het CBS op. Zo werkt 41 procent van de werknemers uit Stadsgewest Amersfoort in de Randstad. Voor Almere ligt dat op 42 procent.   

De economie van Amersfoort vertoont bovendien veel gelijkenis met die in de Randstad. Dit geldt niet voor Almere en ook niet voor de rest van Flevoland en Noord-Overijssel.